Inter-Ex 2010

A review by Paul Vissers (only available in DUTCH)

25 maal Inter-Ex; dat is toch heel wat en in die jaren is bijna alles getoond. Toch lukte het de deelnemers in 2010 weer om nieuwe zaken te tonen.

 

Dit jaar streek het circus neer in Geneve. Xavier Schmidt woont hier en hij heeft vaker deelgenomen aan het Inter-Ex. Xavier heeft de goede geest voor de experimentele modelvlieger: out-of-the-box denken.

Xavier is een kunstenaar met een eigen atelier en hij geeft bouwlessen aan de jeugd van Geneve.

 

Het Inter-Ex omvat een groep een van ongeveer 200 modelbouwers, waarvan er elk jaar ongeveer 50 bij elkaar komen om met hun nieuwe creaties te vliegen. Gestart in 1984 door Jupp Wimmer in Mönchengladbach, is er inmiddels alles getoond dat verkrijgbaar is in de markt. Uitvindingen zijn het eerst te zien bij het Inter-Ex en komen later in de modelbouwwinkels.

 

De meeste deelnemers zijn uit Duitsland, Frankrijk en Nederland. Geneve, in het zuiden van Zwitserland, is een hele stap zuidwaarts en het was onzeker hoe de deelname hier zou zijn. Zouden we hier de Italianen ontmoeten met hun gekke vliegende machines?

 

Transitie-1

In 2010, bij de 25e editie van Inter-Ex hebben we weer een paar mooie technische zaken te zien gekregen:

Marcus Peter vliegt met alle soorten modellen en hij is bezig met de ontwikkeling van een vleugelvliegtuig dat kan overgaan in “Vertical Take Off and Landing” (VTOL). Tevens roept hij iedereen op om een VTOL model te ontwikkelen dat 20 km kan afleggen of 200 km/uur kan halen.

De vluchten met de VTOL-nuri waren bijzonder interessant; de startmethode is eenmalig: vertikaal hoveren en dan overgaan in horizontale vlucht door middel van de motor op de staart, maar de landingen waren nog interessanter want, dan neemt een microprocessor een deel van de controle van het vliegtuig over wanneer het overgaat in vertikale vlucht met de 4 helicopter rotoren.

 

Transitie-2

Van franse zijde kennen we al langere tijd de familie Laurent en Romain Berlivet. Vorig jaar nog met een schaalmodel van de raket aangedreven Spaceship-One, dit jaar met een aantal nieuwe bijzondere modellen, zoals de DeuDeux, een DeuxCV die kan rijden en vliegen.

 

Gerard Jumelin is ook een kunstenaar, tevens muzikant en hij heeft dat verwerkt tot een sol sleutel en een triool. Gerard bouwt met koolstofkousen die hij zelf impregneert met epoxy en dan in de gewenste –altijd gebogen- vorm laat uitharden. Dit geeft bijzonder lichte konstrukties die je bij geen bouwdozen fabrikant zult terug vinden.

 

Uit de regio van het Franse Inter-Ex (zuidelijk Parijs), komen Bruno Jaure, Bruno Flaury en Jean-Claude Boeuf. Ze zijn van verschillende vereniging en noemen hun driedekker daarom de “Tri-Poly Club”. Hoog in de lucht scheidt deze drie dekker in drie vliegtuigen.

 

Peter Lambooy had zijn oude model, de Septieme van elektromotor voorzien en kon er nu echt goed mee vliegen. Maar nog leuker waren zijn asymmetrische modellen, gebouwd van spinaker doek, koolstofbuisjes en spandraden. Dit is een volslagen nieuwe manier van bouwen en het beidt veel mogelijkheden voor iemand die niet van ARF houdt. Problemen die je als asymmetrisch model hebt, kun je snel corrigeren door de spandraden te variëren.

 

Transitie-3

Zo zijn er tegenwoordig ook Drachenflugzeuge te krijgen zonder landlijn, maar met electro motor en R/C besturing. De constructeurs van deze modellen waren bij het Inter-Ex aanwezig en lieten overtuigende vliegeigenschappen zien.

 

Peter Haas had een 1:1 model van een vliegende meid, genaamd Eva, op een panlat. Volgens oude traditie zou het een heks zijn, maar onze Berliner had het heel wat sympathieker uitgebeeld.

 

Als je het gewicht van je model nu met 2 decimalen achter de komma gaat opgeven, dan is er toch duidelijk een nieuw tijdperk aangebroken: Andreas Löcher had een paar autogyro’s gebouwd in schaal verhoudingen. Het zijn uiterst kleine modellen zeer precies uitgevoerd.

 

Ook een uitstekende prestatie werd neergezet door de vaste deelnemer uit Spanje: Josep Ortiz. Hij werd geïnspireerd door het beroemde Zwitserse zakmes, die je met wat handigheid kunt omtoveren tot een vliegende Nurflügel. Met dit grappige vliegtuig sleepte Josep de QuerdenkerPokal in de wacht.

 

Voor alle deelnemers had Xavier prijzen beschikbaar. Het was een mooi weekend met ontzettend heet en windstil weer. De gastvrijheid was enorm goed; een moderator werd amper gemist. De Italianen zijn nooit gekomen, maar er waren wel veel Zwitserse deelnemers die hele mooie modellen met fijn handwerk in elkaar hadden gezet. Dit was een waardig Inter-Ex nummer 25.

 

---www.inter-ex.com---