Inter-Ex 2003

Part 2

Er is ook eenjeugd bokaal bij het Inter-Ex. Deze bokaal is niet uitsluitende voor de jeugd bestemd, maar kan ook door een eugdig optreden verdiend worden. Dit jaar was het voor de jeugdige Jasper Smit (17) die met zijn Vise Versa (een meervleugelige zwever) zowel voorwaarts als achteruit kan vliegen. De bokaal werd dit jaar door zijn oma afgehaald, omdat Jasper niet meer aanwezig was bij de prijsuitreiking.

 

RC-Network e.V. had een bokaal geschonken voor het beste Online-project van het afgelopen jaar. Deze prijs was voor de Arado 555 van Claus Peter Fischer. Vorig jaar was de prijs voor een andere Arado 555, maar dit jaar was de Arado zo gigantisch groot dat de Arado van Raimund Sonst en Josef Poisinger een schijntje leken. Het grote model was helemaal uit Depron opgebouwd en met een gewicht van 7,5 kg toonde het model indrukwekkende vluchten vanwege de ontzettend lage vliegsnelheid. Claus Peter Fischer uit Berlijn bouwde deze reusachtige vogel op basis van discussies op het internet Het intrekbare landingsgestel met 10 wielen maakte het model nog imposanter.

 

De bokaal voor de beste bouw ging naar de stichter van het Inter-Ex; Jupp Wimmer. Jupp bracht met zijn Passarola een vliegend schip dat gepatenteerd werd in 1709. Een jezuïtenpater bedacht het luchtschip waarbij de vleugels geïnspireerd waren door de duif. De staart stond vertikaal. Daarmee was deze pater onbewust de uitvinder van het richtingroer. Helaas moest de godsdienaar vier dagen na de indiening van de patentaanvrage vluchten wegens de inquisitie. Alleen christus mag naar de hemel vliegen. Passarola stierf op onbekende wijze, terwijl hij op de vlucht was. Jupp bouwde het model met veel liefde voor detail; zelfs de kapitein van het luchtschip, stond op het dek zoals dat in 1709 het geval zou zijn geweest.

 

Zijn we aangeland bij de bokaal voor de beste vlucht. Er waren enkele kandidaten voor deze vermaarde prijs en de keuze was moeilijk. Op zondag namiddag had Eddie Eiblmaier uit Euskirchen een streepje voor. De start en vlucht met zijn SR-71 Blackbird waren een show op zich zelf. Een mythe uit de tachtiger jaren vloog hier in klein formaat door de lucht. Een echte bezienswaardigheid.

 

De trofee voor beste model was voor Peter Haas uit Berlijn. Hij had een tetraeder-vlieger van de luchtvaartpionier Bell uitgevoerd met elektromotor en een conventioneel stabilo/kielvlak. Door de puntvormige driehoek van de vlieger gaf dit model een vliegbeeld dat niet eerder vertoond werd.